Διάλεξη :Μετανάστευση, προσφυγικό και επιπολιτισμοποίηση_ Σταυροδρόμια και κριτικοί αναστοχασμοί


Σας προσκαλούμε την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου, 7-9 το βράδυ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, στη διάλεξη του αναπληρωτή καθηγητή ΤΕΕΠΗ ΔΠΘ, Αντώνη Σαπουντζή, ο οποίος θα αναπτύξει ένα πολύ επίκαιρο και διαχρονικό θέμα, που αφορά την μετανάστευση και την προσφυγιά.

“Οι μετακινήσεις πληθυσμών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας. Η κοινωνικο-ψυχολογική έρευνα έχει προσπαθήσει να εξετάσει τι συμβαίνει όταν άτομα από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα έρχονται σε επαφή. Στη συνάντηση αυτή θα εξετάσουμε κάποιες βασικές έννοιες αυτής της ερευνητικής περιοχής, καθώς και συγκεκριμένα σχετικά ζητήματα που αφορούν την παρουσία πρσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας. Βασική έννοια στην κοινωνική ψυχολογία που εξετάζει την πολιτισμική προσαρμογή, είναι η έννοια της επιπολιτισμοποίησης, η οποία αναφέρεται στις αλλαγές που βιώνουν οι πολιτισμικές ομάδες που έρχονται σε επαφή. Με βάση αυτόν τον άξονα, θα εξετάσουμε τα ζητήματα που θέτει η έρευνα για τη μετανάστευση, σχετικά με τον πολιτισμικό πλουραλισμό”.

3η εκδήλωση/διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Σύγχρονοι προβληματισμοί στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες», σε τρεις κύκλους


O Τομέας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών διοργανώνει σειρά διαδικτυακών διαλέξεων με τίτλο «Σύγχρονοι προβληματισμοί στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες», σε τρεις κύκλους, από την 1η Απριλίου έως και την 27η Μαΐου 2022, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Η 3η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, ώρα 17:00-19:30, με θέμα «Μειονοτικές ομάδες και ζητήματα συμπερίληψης στην εκπαίδευση» και ομιλήτριες την κα Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια, Π.Τ.Δ.Ε., Α.Π.Θ., Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, ΑΠΘ &  Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ, με θέμα «Η υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού -Προτεραιότητα για ένα σύγχρονο και συμπεριληπτικό πανεπιστήμιο» και την κα Λία Φίγγου,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ., με θέμα «Κοινωνιοψυχολογικές διαστάσεις της εκπαιδευτικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων και διλήμματα επιπολιτισμοποίησης».

Σύνδεσμος:
https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3a6KGRhZG8Ms_8TU0yfuWwVUV3LVzaw62KprT0gTMzLuo1%40thread.tacv2/1647334157978?context=%7b%22Tid%22%3a%228035113d-c2cd-41bd-b069-0815370690c7%22%2c%22Oid%22%3a%2227210ff3-f21b-41a8-8623-e225a16fbf34%22%7d

“Ταξιδεύουμε με την Τέχνη και τον Λόγο”-Τα βιβλία ως εύφλεκτο υλικό”


Σας προσκαλούμε στην 11η διάλεξη του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ταξιδεύουμε με την Τέχνη και τον Λόγο”, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, Τετάρτη 25.05.2022, 7-9 το βράδυ. Θέμα: Τα βιβλία ως εύφλεκτο υλικό”.
Εισηγήτρια: Μαρέττα Σιδηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΕΠΗ, ΔΠΘ (Γνωστικό Αντικείμενο: Ανάγνωση και Γραφή: Διδακτικές Προσεγγίσεις και Εφαρμογές)
“Ποιο είναι το υλικό των βιβλίων; Το βιβλίο αποτελεί ταυτόχρονα ένα υλικό αντικείμενο και ένα διανοητικό προϊόν. H ανάγνωση ως δραστηριότητα που συνδέεται με το βιβλίο είναι αντίστοιχα μια δραστηριότητα με σωματική και διανοητική διάσταση.
Στο παρελθόν βιβλία, αλλά και συγγραφείς βιβλίων, κάηκαν σε μια προσπάθεια να εξαφανιστούν οι ιδέες τους ή να τιμωρηθούν οι συγγραφείς τους. Το κάψιμο των βιβλίων δημόσια και τελετουργικά είναι μια πράξη βίας, μια τιμωρία, ένας θάνατος. Τα βιβλία καίγονταν χιλιάδες χρόνια πριν, σε άλλες χώρες, και τα βιβλία καίγονται, εδώ και τώρα. Με αφορμή πρόσφατα γεγονότα* από την επικαιρότητα συζητάμε για το εύφλεκτο των βιβλίων κυριολεκτικά και μεταφορικά”.