“Ταξιδεύουμε με την Τέχνη και τον Λόγο”-Τα βιβλία ως εύφλεκτο υλικό”


Σας προσκαλούμε στην 11η διάλεξη του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ταξιδεύουμε με την Τέχνη και τον Λόγο”, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, Τετάρτη 25.05.2022, 7-9 το βράδυ. Θέμα: Τα βιβλία ως εύφλεκτο υλικό”.
Εισηγήτρια: Μαρέττα Σιδηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΕΠΗ, ΔΠΘ (Γνωστικό Αντικείμενο: Ανάγνωση και Γραφή: Διδακτικές Προσεγγίσεις και Εφαρμογές)
“Ποιο είναι το υλικό των βιβλίων; Το βιβλίο αποτελεί ταυτόχρονα ένα υλικό αντικείμενο και ένα διανοητικό προϊόν. H ανάγνωση ως δραστηριότητα που συνδέεται με το βιβλίο είναι αντίστοιχα μια δραστηριότητα με σωματική και διανοητική διάσταση.
Στο παρελθόν βιβλία, αλλά και συγγραφείς βιβλίων, κάηκαν σε μια προσπάθεια να εξαφανιστούν οι ιδέες τους ή να τιμωρηθούν οι συγγραφείς τους. Το κάψιμο των βιβλίων δημόσια και τελετουργικά είναι μια πράξη βίας, μια τιμωρία, ένας θάνατος. Τα βιβλία καίγονταν χιλιάδες χρόνια πριν, σε άλλες χώρες, και τα βιβλία καίγονται, εδώ και τώρα. Με αφορμή πρόσφατα γεγονότα* από την επικαιρότητα συζητάμε για το εύφλεκτο των βιβλίων κυριολεκτικά και μεταφορικά”.