Οι φοιτητές και η πόλη


Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ

Ο  Εβρίτης κινηματογραφιστής Κώστας Γκουρλουμένος  με ένα εκπληκτικό περιηγητικό βίντεο, το οποίο βραβεύτηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό ταινίας drone μικρού μήκους, παρουσιάζει με ευχαριστο τρόπο την πόλη μας.

Δείτε το βίντεο στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

https://www.skypixel.com/videos/alexandroupoli-c8c798bd-d30c-4dbb-bfbb-20a203a988c3

ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ  στην  Αλεξανδρούπολη

  • Η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Αποστολή της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάληψη δράσεων για την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων. Πλαισιώνεται από ειδικευμένα στελέχη και εκπαιδευμένους εθελοντές και δουλεύ­ει με βάση τις συλλογικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αποδοχής, της δημοκρατίας και του αμοι­βαίου σεβασμού Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει δομή της ARSIS , ο ” Φρίξος”.Περισσότερα 

Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας – Αλεξανδρούπολη

Το Κέντρο είναι μία κοινοτική δομή του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης, που στεγάζεται σε ανεξάρτητο κτίριο 350 τ.μ., εντός του Παιδικού Χωριού SOS, στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης. Παρέχει ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε γονείς και παιδιά της ευρύτερης περιοχής με στόχο την έγκαιρη εκτίμηση – διάγνωση των δυσλειτουργιών στο πλαίσιο της οικογένειας και τη παροχή της κατάλληλης υποστήριξής της προκειμένου να αποκατασταθούν.

Η λειτουργία του Κέντρου επίσης, στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας πάνω σε θέματα ψυχοσυναισθηματικής υγείας, ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης  παιδιών και εφήβων.

Στοιχεία επικοινωνίας :

Τηλέφωνο  25510-51890

Το link  Κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Αίνου 46 Αλεξανδρούπολη 68132
Τηλέφωνο: 2551089690
Email: axdlibrary@gmail.com

FacebookΔημοτική βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

 

 

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το 1982 ιδρύεται ο “Σύλλογος Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Νομού Έβρου” με πρωταρχικό σκοπό την μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των μελών του, την ενθάρρυνση και υποστήριξη ερευνών για την συμπλήρωση των γνώσεων επάνω στην ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση.
Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ο σύλλογος παρουσίασε αξιόλογο έργο και η πορεία του είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία του Ιστορικού Μουσείου  στην Αλεξανδρούπολη.  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην παρακάτω ιστοσελίδα του Facebook 

Διαθέτει μια αξιόλογη μόνιμη έκθεση, συλλογή πινάκων ζωγραφικής και βιβλιοθήκη με 1000+ βιβλία.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Λ. Δημοκρατίας 335 ,68100 Αλεξανδρούπολη
Τηλ.:2551 028926
Ωράριο: 10:30 π.μ. – 2:30 μ.μ.

Facebook:    Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

 

 

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ιδρύθηκε για να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης. Στεγάζεται, σε ένα μισθωμένο πέτρινο νεοκλασικό κτήριο του 1899, στην Αλεξανδρούπολη, επί της 14ης Μαΐου 63. Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2002 και είναι ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου εδώ και για την περίληψη του έργου του πατήστε εδώ

Στοιχεία επικοινωνίας

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
14ης Μαΐου 63
68 100 , Αλεξανδρούπολη

Τηλ/φαξ: (+30) 22510 36663
Email: info@emthrace.org

Ιστοσελίδα: https://emthrace.org/

Ωράριο λειτουργίας :

Τρίτη – Σάββατο: 09:00 – 15:00
Κυριακή:10:00 – 13:00

Το μουσείο είναι κλειστό κάθε Δευτέρα.

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

Μόλις δύο χιλιόμετρα, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, χρειάζεται να διανύσει κάποιος για να βρεθεί στον Πλατανότοπο του ρέματος Μαΐστρου. Στον «ίσκιο» των πλατάνων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε 538 τ.μ. με εκθέματα που αναδεικνύουν την πλούσια βιοποικιλότητα του Έβρου σε όλες της τις εκφάνσεις  (γενετική, ειδών, οικοσυστημάτων και τοπίου).

alexandroupoli

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του κοινού παρέχοντας διαδραστικούς τρόπους παρουσίασης των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, όπως η Τράπεζα Πληροφοριών, τα πολυθεάματα και οι εφαρμογές των πολυμέσων.
Στοιχεία επικοινωνίας 
ΔιεύθυνσηΠΛΑΤΑΝΟΤΟΠΟΣ ΜΑΪΣΤΡΟΥ, Αλεξανδρούπολη 681 00
Τηλέφωνο: 2551 080204

Εκκλησιαστικό Μουσείο

To Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως ιδρύθηκε το 1976 από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο. Αρχικά στεγάσθηκε σε δύο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, παραπλεύρως του μητροπολιτικού ναού του αγίου Νικολάου.

 

Το 1982 η συλλογή, εμπλουτισμένη στο μεταξύ και με άλλα κειμήλια, μεταφέρθηκε στην Λεονταρίδειο Σχολή, κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο ήδη από το 1978.

 

Το 1998 το Μουσείο ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του για να γίνουν νέες εργασίες συντήρησης του κτιρίου και των εκθεμάτων. Άνοιξε ξανά τις πύλες του με τα εγκαίνια που τελέσθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τον Μάϊο του 2000 και αφού είχε προηγηθεί νέα παρουσίαση της συλλογής μετά από συστηματική τεκμηρίωση και μελέτη της και με νέο πλέον μουσειολογικό σκεπτικό.

Η Συλλογή-Οι Αίθουσες

Η συλλογή του Μουσείου, η οποία χωρίσθηκε σε οκτώ ενότητες, όσες και οι διαθέσιμες αίθουσες, περιλαμβάνει περισσότερα από 400 κειμήλια εκκλησιαστικής τέχνης: εικόνες, ιερά σκεύη, ιερατικά άμφια, ξυλόγλυπτα και παλαίτυπα. Τα αντικείμενα αυτά προέρχονται από την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τις δύο όχθες του ποταμού Έβρου και χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 20ο αιώνα.

 

Τo Εκκλησιαστικό Μουσείο είναι χώρος πολιτισμού και ιστορικής μνήμης. Τα εκθέματά του αντιπροσωπεύουν την πίστη απλών ανθρώπων που έζησαν σε παλαιότερες από εμάς εποχές. Στον επισκέπτη προσφέρεται η ευκαιρία να δει τα αντικείμενα αυτά όχι μόνο ως ωραία έργα τέχνης, αλλά και ως μάρτυρες ενός κομματιού της εθνικής μας ζωής, ποτισμένης με τις σωτήριες αξίες της χριστιανικής πίστης.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Πλατεία Μητροπόλεως

Τ.Κ.-Πόλη: 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλ.-Fax: 25510-82282

E-mailekmuseum@imalex.gr

 

Υπεύθυνοι:

Αρχιμ. Θεολόγος Κωστάκης, Θεολόγος

Αικατερίνη Γκιντίκα, Θεολόγος
Μιχαήλ Αναστασιάδης, Φιλόλογος-Θεολόγος