TEDxDUTH 2023 Αιτήσεις


Οι αιτήσεις για την Οργανωτική Επιτροπή του TEDxDUTH 2023 έχουν ανοίξει!

Το TEDxDUTH αποτελεί μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εμπνευσμένη από συνέδρια που διεξάγονται εδώ και δεκαετίες σε χώρες του εξωτερικού και την Ελλάδα.

Αφετηρία του TEDxDUTH αποτέλεσε η Αλεξανδρούπολη, όπου και γεννήθηκε το πρώτο TEDxDUTH με θέμα «ATOM» αποδίδοντας φόρο τιμής στον Δημόκριτο, τον εμβληματικό φιλόσοφο του Πανεπιστημίου μας. Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 2021 με θέμα «ANTITHESIS», αποτελώντας το δεύτερο επιτυχημένο συνέδριο της διοργάνωσης. Φτάνοντας στο 2022, έπειτα από την μακρά περίοδο της πανδημίας, το TEDxDUTH 2022 έλαβε χώρα στη Ξάνθη, αυτή τη φορά δια ζώσης, με θέμα το «REDEFINE» φιλοξενώντας ενδιαφέρουσες ομιλίες, δράσεις καριέρας, και διαδραστικά Workshops απογειώνοντας την εμπειρία του θεσμού μας.

Στόχος του TEDxDUTH είναι να «ταξιδεύει» σε όλες τις πόλεις που εδρεύει το Πανεπιστήμιο με άμεσο σκοπό να ενώσει την τοπική κοινωνία διαδίδοντας νέες ιδέες και πυροδοτώντας τον ανοιχτό διάλογο.

Αν σπουδάζεις λοιπόν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχεις διάθεση να μοιραστείς νέες ιδέες, να γνωρίσεις νέα άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εσένα, μπορείς και εσύ να γίνεις μέρος αυτού του ταξιδιού συμμετέχοντας στην οργανωτική επιτροπή του επόμενου TEDxDUTH 2023!

Οι αιτήσεις για την επιλογή της οργανωτικής επιτροπής, που θα σχεδιάσει και θα πραγματοποιήσει το επόμενο TEDxDUTH, έχουν ανοίξει και μια δυναμική ομάδα σε περιμένει!

Επισκέψου την σελίδα https://lob.ee/tedxduth και συμπλήρωσε την αίτησή σου εδώ μέχρι την Κυριακή 2 Απριλίου 11:59 ΜΜ.

ανακοινωση (4)


Η Ημερίδα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας στους Ν. Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Το πρόγραμμά της Ημερίδας είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο
https://docs.google.com/document/d/1KqGc3vhmDpsqPmFtzjT_EAXEdp4wnasN/edit?usp=sharing&ouid=117929501908428907131&rtpof=true&sd=true

Η Ημερίδα θα γίνει στο ΠΤΔΕ του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη. Το Α΄ μέρος της αφορά σε διαλέξεις ενώ το Β΄ μέρος σε εργαστήρια.

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Ερευνητών/τριών


4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Ερευνητών/τριών
Στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2022, η ΕΝΕΦΕΤ διοργανώνει το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Ερευνητών και Ερευνητριών σε συνεργασία με το ΠΤΔΕ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί εκ του σύνεγγυς στο Ξενοδοχείο Ramada Plaza Thraki στην Αλεξανδρούπολη (http://synedrio2022.enephet.gr/newresearchers/).

Παρουσίαση του «Ανθολογίου Διηγηµάτων του Διαγωνισµού “Ιστορίες του Σταθµού και του Τραίνου”


Οι  Φίλοι του Γαλλικού Σταθµού Αλεξανδρούπολης και οι εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του «Ανθολογίου Διηγηµάτων του Διαγωνισµού “Ιστορίες του Σταθµού και του Τραίνου”», που θα πραγµατοποιηθεί στο προαύλιο της Δηµοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης (Αίνου 46), την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις 19:30.
Για το Ανθολόγιο θα µιλήσουν οι:
—Μαριάννα Κοροµηλά, συγγραφέας, ιστορικός
—Θανάσης Β. Κούγκουλος, Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Μέλος ΕΔΙΠ Τµήµατος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ
—Σωτηρία Μαραγκοζάκη, δηµοσιογράφος, συγγραφέας.
Θα συντονίσει η Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, φιλόλογος, επιµελήτρια εκδόσεων.
Αποσπάσµατα από το Ανθολόγιο θα αναγνώσει η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου.
Ευχαριστούμε, τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, τον εκδοτικό οίκο και φυσικά τη Διοίκηση του ΟΣΕ, για την στήριξή τους.
Θα χαρούμε να σας δούμε στην εκδήλωση
Με εκτίμηση
Για τους Φίλους του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης
Αικατερίνη Κάλτσου
Γιώργης Κολιόπουλος
Κώστας Πετρίδης
Ορέστης Χατζόπουλος

Δράση της ActionAid για την ενδυνάμωση των γυναικών


Πόσο ορατές είναι οι γυναίκες στις πόλεις και πόσο συμπεριλαμβάνονται οι ανάγκες τους στους προϋπολογισμούς και τις αποφάσεις για πολιτικές και προγράμματα, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο;

Δελτίο τύπου_gender_Aleksandroupolh_2022

Τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου στις 18:00, σας περιμένουμε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης (Αίνου 46) σε εκδήλωση – εργαστήρι υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και σε συνεργασία με την ActionAid, όπου θα συζητήσουμε το ζήτημα της ορατότητας των γυναικών στην Αλεξανδρούπολη.

Η δράση της ActionAid για την ενδυνάμωση των γυναικών, ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2020 με το πρόγραμμα GREAT Budgeting (Gender Responsive, Accountable and Transparent Budgeting, ), σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Καρδίτσας και το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, με σκοπό να αναδειχθεί η σημασία της ένταξης της οπτικής του φύλου στους προϋπολογισμούς και να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες και τα κορίτσια να εκφράσουν τις ανάγκες τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου εργαστηρίου θα επικεντρωθούμε:

  • Στα μέσα και τις δυνατότητες που έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια να εκφράσουν τις ανάγκες τους και να διεκδικήσουν την ικανοποίησή τους.
  • Σε πρακτικά εργαλεία για τους φορείς αυτοδιοίκησης ώστε να ενσωματώνουν την διάσταση του φύλου στην κατάρτιση των προϋπολογισμών.
  • Σε πολιτικές και καλές πρακτικές που λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες και εμπειρίες των γυναικών.
  • Στην εκκίνηση ενός διάλογου για την ορατότητα των γυναικών και την ισότιμη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Η είσοδος στο εργαστήρι είναι ελεύθερη και απευθύνεται σε πολίτες, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και σε εργαζομένους/ες, στελέχη και αιρετούς/ες της τοπικής αυτοδιοίκησης.